Većina profesora povijesti ima problema kako učenicima što bolje vizualno prikazati neki prostor u kojem su se odvijali razni povijesni događaji. Povijesni atlasi nisu uvijek dostupni, a tehnički koncept vremena i prostora mnogima predstavlja velikih problem. Jedan od digitalnih alata koji učenicima olakšava snalaženje u prostoru je Google Earth. Ovaj alat nam omogućuje 3D prikaz povijesnih građevina, lokacija, reljefa. Aplikaciju je moguće koristiti u pregledniku, ali i instalirati na tablete, laptope i mobitele.

Kako izraditi vlastiti projekt?

U ovoj aplikaciji moguće je napraviti vlastiti projekt klikom na ikonicu Projekta koja se nalazi u lijevom izborniku.

Nakon toga odabere se Novi projekt. Projekt možete izraditi na Google disku ili povući projekt s Google diska. Možete izraditi KML datoteku ili uvesti KML datoteku s računala. Za većinu korisnika s Google računom najjednostavnija opcija je izraditi projekt na Google disku. Projektu sada može dati ime i opis. Klikom na tražilicu u izborniku ili odabirom Nova značajka odaberete mjesta koje želite staviti u projekt.

Pronalaskom građevine ili lokacije daje vam se mogućnosti dodati lokaciju u projekt.  Učenici mogu klikom na sliku pogledati sve dostupne fotografije navedene lokacije. Mogu i odabrati opciju Leti ovdje koja im pruža panoramski prikaz lokacije. Mnogim učenicima je zanimljiva opcija Street view pomoću koje možete prošetati lokacijama i građevinama.

Kada dodate sve lokacije u vaš projekt možete ih predstaviti klikom na ikonicu Predstavi. Projekt možete podijeliti s drugima klikom na ikonicu Dijeljenje projekta. Vaš autorski rad uvijek će biti označen, a drugi mogu raditi na njemu i dorađivati ga za svoje potrebe.

Google Earth nudi opciju Voyager u kojoj se nalaze gotove nastavne jedinice koje imaju video, kartu i kvizove s pripremom na engleskom jeziku. Za povjesničare je zanimljiva nastavna jedinica o Prvim istraživačima i Velikim otkrićima.

U ovome alatu i sami učenici mogu postati istraživači i dodavati lokacije te napraviti projekt vezan za lokalnu ili nacionalnu povijest, no trebali bi imati Google račun ili instalirati navedenu aplikaciju na mobitel ili tablet.