U nastavku slijedi treći dio u našem serijalu radnog naziva povijesna lektira. Riječ je o nizu kratkih priča koje su fikcija temeljena na poznatim povijesnim činjenicama o hrvatskim narodnim vladarima. Priča propitkuje načine smjene na vladarskom prijestolju u ranom razdoblju hrvatske povijesti, izazove prihvaćanja i utvrđivanja dinastičkog sistema, ali i primogeniture, a dotiče se i uloge žena u srednjem vijeku. Također donosimo i prijedlog pitanja za analizu za redovne učenike, kao i učenike s teškoćama. Opširniji uvod u temu s metodološkim pojašnjenjima objavljen je također na našem portalu u članku POVIJESNA LEKTIRA: Mudri redovnik (1/5).

 

Teška odluka

Branimir zna da je vrijeme promišljanja isteklo. Sada mora donijeti odluku. Kad ona barem ne bi bila tako teška. U ovim trenutcima žali što ne zna čitati, jer bi volio još jednom proučiti sadržaj pisma koje je sam papa pisao njegovu ocu Domagoju. Ratniku pred kojim su strepili nadmeni Mlečani, nevjernici Arapi, čak i carevi u Bizantu. Domagoj ih je sve pobjeđivao na moru i na kopnu.

Branimir je znao da je snaga ono što se broji, te da je ona omogućila njegovu ocu da postane knez Hrvata, premda nije bio pripadnik Trpimirova roda.

“Uvijek kada previše razmišljaš, iskoči ti žila na čelu”, uz blag osmjeh rekla je Maruša svom mužu ušavši u njegovu odaju.

“Dobro me poznaješ, ženo. Ja sam čovjek od borbe i mača, a ne pera i mozganja.”

“Ako ćeš biti vladar, mužu, morat ćeš se služiti i mozgom. I sam znaš da mač nije dovoljan da bi se zadržalo prijestolje. Da je sama sila dovoljna, ti bi naslijedio svog oca Domagoja kao hrvatski knez, jer njemu nije bilo ravna po snazi, a i ti si sigurno deseterostruko veći ratnik od onog mekušca Zdeslava.”

“Ipak, Zdeslav je danas knez, a ja…” Branimir ne dovrši rečenicu, samo čvrsto stegnu šaku u krilu.

“Da, Zdeslav je knez zato što je pametno odigrao nakon što je Domagoj, pokoj mu vječni u raju, ubijen u okršaju s gusarima. Znaš da bi sva hrvatska plemena podržala tebe kao očeva nasljednika, ali nisu se usudili kada je Zdeslav položio vazalnu prisegu caru u Bizantu. Samo zato ga je car kao Trpimirova sina proglasio za zakonita nasljednika.”

Branimir ne odgovori; pljune u stranu na tlo te još jače stegnu šaku.

No njegova žena nastavi: “Želiš li naslijediti svog oca? Želiš li biti hrvatski knez, mužu?”

“To mi je želja od kada znam za sebe.”

“Onda znaš što ti je činiti”, kamena izraza lica i visoko podignute brade odvrati Maruša, kraljica po svemu osim po tituli.

“Znam! Znam to jako dobro!!! Ali bojim se za svoju dušu! Bojim se paklenih muka ako dadem ubiti svoga suparnika, ako dadem ubiti Zdeslava…”

“Ne budali. Ubio si već više ljudi nego što znaš brojiti.”

“Nije isto ubiti naoružana protivnika u borbi i podmuklo platiti ubojicu…”

“E, tu se varaš, mužu. Sasvim je isto. Svijet je tako uređen, jedni umiru, a drugi zauzimaju njihovo mjesto. To je krug života i vlasti, svega pod velikim nebom.”

“Kada razgovaram s tobom, sve izgleda vrlo jednostavno. Kada bi ti mogla vladati, bojim se da bismo i Zdeslav i ja propali”, smiješak omekša grub izraz Branimirova lica dok je upućivao pohvalu svojoj ženi.

“Možemo vladati zajedno, mužu! Ti ćeš biti mač i snaga, a ja ću biti tvoja mudrost. Najprije se moramo riješiti Zdeslava. Nakon toga ćeš se zakleti papi na vjernost, što će on jedva dočekati budući da je Zdeslav bizantski vazal, a ovih dana papa i Bizant nisu u nimalo dobrim odnosima.”

“A naše duše? Što kada završimo život na ovoj zemlji?”

“Ne brini, kada budemo vladali i za to ćemo se lako pobrinuti. Nakon što učvrstimo vlast, poći ćemo na hodočašće u Rim, a po cijeloj hrvatskoj kneževini podizat ćemo zavjetne crkve. Po dvije za dušu svakoga od nas, za svaki slučaj. Što kažeš, mužu?”

“Kažem da, kraljice moja. Hvala Bogu što mi je dao takvu ženu. A sada idi, i na povratku mi pošalji Mrkomira, čeka na moju odluku.”


PITANJA ZA RAZUMIJEVANJE I ANALIZU:

 1. Po čemu je bio poznat knez Domagoj? (1)
 2. U kakvim je odnosima Domagoj bio s papom? Po čemu to možemo zaključiti? (2)
 3. Je li Domagoj bio iz dinastije Trpimirovića? (1)
 4. U kakvom su rodbinskom odnosu Domagoj i Branimir? (1)
 5. Na koji način je Domagoj umro? (1)
 6. Tko je Zdeslava proglasio knezom? (1)
 7. Navedi dva razloga zbog kojih je bizantski car podržao Zdeslava. (2)
 8. Koju tešku odluku Branimir mora donijeti? (1)
 9. Zbog čega Maruša osobno ne može vladati, nego samo zajedno s mužem? (1)
 10. Zašto Maruša smatra da će papa podržati Branimira?(1)
 11. Kako Maruša planira spasiti svoju i Branimirovu dušu? (1)
 12. Što misliš o Branimirovoj odluci? Obrazloži svoj odgovor. (2)

PITANJA ZA UČENIKE S TEŠKOĆAMA:

 1. Knez Domagoj bio je uspješan ratnik. DA/NE
 2. Papa i Domagoj bili su u lošim odnosima. DA/NE
 3. Domagoj je bio iz dinastije Trpimirović. DA/NE
 4. Zdeslav je bio iz dinastije Trpimirović. DA/NE
 5. Domagoj i Branimir su otac i sin. DA/NE
 6. Branimir i Zdeslav su otac i sin. DA/NE
 7. Maruša i Branimir su muž i žena. DA/NE
 8. Maruša nagovara Branimira da postane vazal bizantskog cara. DA/NE
 9. Maruša nagovara Branimira da ubije Zdeslava. DA/NE
 10. Maruša nagovara Branimira da ubije papu. DA/NE