Rijetko se tko, ako itko, u svojem radu nije susreo s bogatim i dugotrajnim radom prof. dr. sc. Josipa Kolanovića. Kao što Katedra za arhivistiku i dokumentalistiku prenosi, prof. Kolanović preminuo je jučer, 7. svibnja 2020. u Zadru u 83. godini života. 


Osim što ga i starije i mlađe generacije svih polja humanistike pamte po njegovim mnogobrojnim radovima, Josip Kolanović bio je dugogodišnji ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva, osnivač i glavni urednik časopisa “Fontes” te dugogodišnji predavač arhivistike na diplomskom i poslijediplomskom studiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je od 1986. godine i sudjelovao u izradi dvogodišnjeg preddiplomskog studija arhivistike. U intervjuu “Treba nam arhiv glazbe i govorne riječi” u Vijencu iz 2007. godine, govorio je o svom bogatom iskustvu, ali i izazovima s kojima se arhivistika susreće danas.

Na pitanje “Koji je položaj i koji su najveći problemi suvremene arhivske službe danas?”, odgovorio je:

Želim naglasiti probleme koje postavlja nova okolina i na opće suvremeno usmjerenje arhivske djelatnosti. Suvremena arhivska služba suočena je s prodorom informacijske tehnologije i s novim medijima, što traži njezino jače pozicioniranje unutar javne uprave i mnogo veću angažiranost u zaštiti pamćenja naroda od sama trenutka nastanka zapisa. Suvremena arhivska služba ne može se svesti isključivo i jedino na brigu za povijesno gradivo. Uostalom, takva je i naša tradicija koja govori o gradivu u nastajanju i brizi za to gradivo.

Novi medij traži posve drukčiji pristup dokumentaciji: svi elementi koji utvrđuju dokumenat i jamče njegovu vjerodostojnost moraju se dati na početku, pri samu nastanku dokumenta. U klasičnoj arhivskoj službi briga arhiva za dokumente počinje u trenutku kada se spisi arhiviraju, to jest kada se odlože u pismohranu, ili kada prema klasičnoj terminologiji postaju neaktivni i preuzima ih arhivska služba.

(iz članka Treba nam arhiv glazbe i govorne riječi , razgovor Zlatka Vidačkovića s Josipom Kolanovićem, Vijenac, 15.3.2007.) Cijeli intervju pročitate u online arhivi Vijenca.

U Arhivskom vjesniku objavljen je 2013. pregledni rad Danijele MarjanićUz 75. obljetnicu rođenja : život i djelovanje dr. Josipa Kolanovića, ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva u miru” u kojem se prikazuju se život te stručna i znanstvena postignuća dr. Josipa Kolanovića s naglaskom na međunarodnu arhivsku suradnju te osobito zalaganje za priznavanje arhivistike kao zasebne profesije.