Poznata je činjenica da povijest, kao priča o prošlosti, ne zastupa u pravednoj mjeri sve skupine društva. Većina povijesnih narativa temelji se na moćnim muškarcima, dok su žene jedna od zanemarenih ili marginaliziranih kategorija. Nedostatak povijesnih izvora o ženama čini njihove priče manje vidljivima i stvara praznine u našem razumijevanju prošlosti. Stoga se u posljednjem nastavku povijesne lektire, kratke priče temeljene na dostupnim povijesnih izvorima, bavimo jednom od rijetkih imenom poznatih hrvatskih srednjovjekovnih kraljica, Jelenom Slavnom. Uz tekst donosimo i prijedlog pitanja za njegovu analizu koja se mogu koristiti na nastavi povijesti (redovnoj ili dodatnoj). Opširniji uvod u temu s metodološkim pojašnjenjima objavljen je također na našem portalu u članku POVIJESNA LEKTIRA: Mudri redovnik (1/5).

 

Kraljevska baka

 

U utvrđenom Kninu, slavnoj prijestolnici hrvatskih kraljeva iz Trpimirova roda, vlada užurbanost i strka. To ne čudi, budući da sutra čitav dvor, ne samo muškarci ratnici već i žene i djeca sa svom pratnjom koju to uključuje, kreće na dalek put. A put uvijek predstavlja opasnost; opasnost od razbojnika, od bolesti, od nesreća, od novog i nepoznatog.

U jednoj od odaja žena u čijoj kosi se već vidi mnogo sijedih vlasi naređuje sluškinjama koju odjeću i nakit trebaju spakirati. Tamo gdje idu valja se pokazati u najboljem svjetlu. Radnu atmosferu prekida kucanje na vratima:

“Bako, možemo li ući?” začuje se glas.

Kraljica Jelena se osmjehnu, to se dogodi svaki put kada je riječ o njenim unucima.

“Svakako, uđite momci. Želim s vama porazgovarati.”

Nakon dopuštenja, u odaju zakoračiše tri mladića, tri brata; najstariji Svetoslav, koji je zbog vječno mrka lica dobio nadimak Suronja, srednji Krešimir, te najmlađi Gojslav, smiješan u pokušaju hinjenja ozbiljnosti i oponašanja starije braće.

“Dakle, dragi moji”, započe Jelena svečanim glasom, “kao što vam je poznato, sutra krećemo put Solina.”

“Idemo na grob djedu Mihajlu Krešimiru, jupiiiii!” uskliknu Gojskav te od veselja poče skakati po sobi.

“Ne idemo na grob, budalo!” oštro mu odvrati najstariji brat Svetoslav: “Idemo na svečanost na kojoj će naš otac postati kralj.”

“Ali tata već jest kralj!” odvrati Gojslav. “A ti si bako kraljica, zar nije tako?”

“Zapravo ste obojica u pravu. Zato sam i htjela porazgovarati s vama, kako bi vam bilo jasno sve što se događa.”

Dječaci su znali da s njihovom bakom nema šale kada joj se na licu pojavi strog izraz te poslušno sjedoše.

“Dakle, Gojslav je djelomično u pravu. U Solinu, kamo idemo, nalaze se dvije crkve koje sam ja kao kraljica, u vrijeme vladanja vašeg djeda, hrvatskog kralja Mihajla Krešimira, dala podići. U jednoj od tih crkava, koja je posvećena sv. Stjepanu, pokopan je vaš djed, a tamo ću biti pokopana i ja.”

“Ali bako, pa ti nećeš umrijeti?” nije mogao izdržati da ne upita Gojslav.

Jelena se blago osmjehnu svom najmlađem unuku, premda nije trpjela da ju se prekida u govoru. Kao kraljica nije to često ni doživljavala.

“Svi ćemo jednoga dana umrijeti, dijete. Staro odlazi da napravi mjesta mladom, tako je u cijeloj prirodi, pa i među ljudima. Važno je kako živimo dok smo na ovoj zemlji.” Jelena čvrstim pogledom prijeđe preko lica svojih unuka, te ovoga puta ni jedan od njih ne progovori.

Jelena nastavi: “Dakle, sutra krećemo put druge crkve u Solinu, u kojoj će se održati krunidba vašeg oca Držislava. Istina je ono što je Gojslav ranije rekao, on već jest kralj. Ali sada je sam car, kako bi učvrstio savez s vašim ocem, skroz iz dalekog Bizanta poslao znakove, simbole kraljevske časti; krunu, žezlo, zlatnu jabuku i plašt.”

“Naš otac uvijek govori da se kralj kruni na bojnom polju, a ne u oslikanoj bazilici”, rekao je Krešimir, srednji brat koji je govorio malo, ali promišljeno.

“U Hrvata je obično bilo tako, narod je poštovao vojnog vođu i to je bilo dovoljno. Ali danas su moderna vremena, ne možemo se osloniti samo na snagu mača, potrebni su i simboli kako bi svi naši susjedi znali da je vaš otac pravi okrunjeni kralj koji ima saveznika u samom caru. Oni bahati Mlečani prestali su plaćati danak, a ti su lukavi kao kune, trebat će nam sva moguća pomoć da ih pokorimo.”

“Ne brini bako, mi ćemo pomoći ocu! Sredit ćemo Mlečaneeeee, i Bugareeeeee, i baba-rogeeeee!!!” Gojslav je opet počeo skakutati po sobi rukom oponašajući kretnje mačevanja sa zamišljenim neprijateljima.

“Gojslave, sjedi još čas”, Jelena upozori najmlađeg unuka. “Još jednu stvar obavezno morate zapamtiti. Vaš otac Držislav će nakon krunidbe promijeniti ime, zvat će se Stjepan, što znači ovjenčan, to jest okrunjen”.

“Stjepan Držislav, prvi okrunjeni hrvatski kralj”, svečano ponovi Krešimir.

“Ma dajjj, pa on se zove tataaa!” Gojslav po treći put počne skakutati po sobi.

“U redu momci, sad možete ići. Ali dobro upamtite o čemu smo razgovarali. Jednoga dana vas trojica ćete naslijediti oca i njegovu krunu.”

“Ali kruna je samo jedna, a nas trojica. Kako će to biti?” upita Svetoslav.

“Ako čeljad nije bijesna, kruna ni za trojicu nije tijesna”, završi razgovor Jelena te otpravi unuke iz odaje.

 

PITANJA ZA RAZUMIJEVANJE I ANALIZU:

 1. Navedi rodbinski odnos:
  • Jelena i Mihajlo Krešimir (1)
  • Jelena i Stjepan Držislav (1)
  • Jelena i Gojslav (1)
 2. Koji grad je prijestolnica Hrvatskog Kraljevstva? (1)
 3. Što se nalazi u Solinu? (1)
 4. Tko je Držislavu poslao znakove kraljevske časti? (1)
 5. Zbog čega? (1)
 6. O kojim se simbolima radi? Nabroji. (3)
 7. Tko ugrožava Hrvatsko Kraljevstvo? (1)
 8. Što znači ime Stjepan koje će prihvatiti hrvatski kralj nakon krunjenja? (1)
 9. Tko bi po Jeleni trebao naslijediti Stjepana Držislava? (1)

 

PITANJA ZA UČENIKE S TEŠKOĆAMA (odgovori u prvom odlomku):

 1. Prijestolnica Hrvatskog Kraljevstva je Knin. DA / NE
 2. Hvatska vladarska dinastija su Arpadovići. DA / NE
 3. Hrvatska vojska se sprema na vojni pohod. DA / NE
 4. Kraljica Jelena je vrlo mlada. DA / NE
 5. Jelena i Stjepan Držislav su majka i sin. DA / NE
 6. Jelena i Svetoslav Suronja su majka i sin. DA / NE
 7. Jelena i Gojslav su baka i unuk. DA / NE
 8. U Solinu se nalaze dvije crkve koje je dala sagraditi kraljica Jelena. DA / NE
 9. Hrvatski kralj Mihajlo Krešimir pokopan je u crkvi u Solinu. DA / NE
 10. Kraljica Jelena ima četiri unuka. DA / NE