U organizaciji USP “Draco Tarsaticum”, riječke udruge studenata povijesti Filozofskog fakulteta u Rijeci, održat ću prvo ovogodišnje gostujuće predavanje u ciklusu “Podcrtano”, pod nazivom “Make Humanities Great Again”. Predavanje će se održati u ponedjeljak, 25. studenog 2019. u 12.15h (predavaonica F-105). 

Kada su se kolege iz USP “Draco Tarsaticum” javili s idejom za gostujuće predavanje, nije puno reći da su me ugodno iznenadili. Povcast je pokrenut s idejom okupljanja studenata povijesti oko raspačavanja recentnih saznanja iz humanistike. U godinu dana, Povcastu se aktivno pridružilo 8 magistara i diplomiranih humanista te sveukupno 0 studenata – što dovoljno govori o tome da nisam baš odradila sjajan posao. U nadi da će se to u budućnosti promijeniti, pripremili smo sljedeći sadržaj:

IMG_2532

“U jesen 2019. Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH počelo je provoditi najveću školsku reformu od osamostaljenja Hrvatske 1990-ih. „Poticanje kritičkog mišljenja“ jedan je od slogana ove reforme. Istovremeno, aktualna predsjednica RH apelira na mlade studente neka ne upisuju fakultetske studije poput povijesti ili arheologije već da umjesto njih upišu neke od STEM programa. Takva zbivanja potpuno su u skladu s dugogodišnjim umanjivanjem važnosti humanističkih znanosti u društvu, dok se istodobno kompetencija „kritičkog mišljenja“ koristi kao moto cijele školske reforme. Na ovom ćemo predavanju raspravljati o tome kakav utjecaj recentna historiografija ima na širu akademsku zajednicu i trendove u obrazovanju? Kako se nositi s tradicionalnim i pozitivističkim pristupom koji je rezultirao poistovjećivanjem historije s oružjem ljevičarske ili desničarske političke propagande?

Projekt Povcast pokrenut je u rujnu 2018. godine s ciljem popularizacije nedavnih istraživanja iz hrvatske i svjetske historiografije. Cilj je bio olakšati dostupnost novijih humanističkih saznanja i pružiti visokokvalitetan i istovremeno dovoljno popularan sadržaj za svakodnevno čitanje.

IMG_2535

U fokusu ovog predavanja bit će dvije glavne teme; digitalni marketing te pozitivistički pristup i povijesni ekstremizam na društvenim mrežama. Prije svega, raspravljat će se o ogromnom polju digitalnog marketinga, tajnom oružju i primarnom oruđu javnog povjesničara. Postavit će se nekoliko pitanja o definiranju, targetiranju i poznavanju publike kao i o načinima na koje aktualni društveni trendovi utječu na izradu sadržaja i dizajna, kao i vizualnog sadržaja i copywritinga na društvenim mrežama. U drugom će se dijelu fokus prebaciti na suočavanje s primarnim protivnikom podizanja kritičkog mišljenja; pozitivističkim pristupom i povijesnim ekstremizmom. Nameće se pitanje o narativima i metodama koji se trebaju ili ne smiju koristiti prilikom obraćanja javnosti putem društvenih medija i web stranice. Iskustvo i pitanja proizašla su iz jednogodišnjeg rada portala, Facebook stranice i Youtube kanala, Povcast.hr.”

Eventu se priključite ovdje! 

Nadam se da se vidimo!