Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga emotivan je trenutak, u prvom redu zato što evocira sjećanja na bolne događaje kojima smo svjedočili ranih devedesetih. Kao generacija suvremenika Domovinskog rata, često zaboravljamo da današnji učenici nemaju osobno iskustvo. Pritom nije riječ isključivo o iskustvu neposrednih aktera, nego i svih onih koji su putem medija pratili navedene događaje, susretali se i živjeli s izbjeglicama i prognanicima te općenito mnogo više bili izloženi spomenutoj temi.

Uvažavajući ulogu škole kao odgojno-obrazovne ustanove, jednako je važno opskrbiti učenike činjenicama, kao i poticati empatiju prema žrtvama te svijest o užasima rata kako bi im prioritet bio mirno rješavanje eventualnih sukoba. Upravo je potonje cilj interaktivne virtualne knjige Biti u Vukovaru 1991. U nastavku donosimo kratak pregled sadržaja, a na kraju članka nalazi se link putem kojega možete besplatno pristupiti sadržaju te ga djelomično ili u potpunosti koristiti u učionicama.

Sadržaj je intuitivan i jednostavan za korištenje, zbog čega je prikladan za učenike različitih uzrasta.
Knjiga kronološki vodi učenike kroz bitku za Vukovar iz perspektive djeteta.
Sadržaj se referira na prepoznatljive motive (čokolada Cro army, bolnica, kolona prognanika) i osobe (Siniša Glavašević, Blago Zadro, Jean Michel Nicolier) vezane uz bitku za Vukovar.

Cjelovit sadržaj dostupan za korištenje na linku: Biti u Vukovaru 1991.