U prvoj epizodi Povijesnog podcasta, povjesničar Luka Jakopčić govori o osmogodišnjem iskustvu vođenja tvrke Recider projekt. Koji su mu angažmani najviše ostali u sjećanju, što misli o upravljanju baštinom u Dalmaciji te koju susjednu zemlju smatra izvrsnim primjerom dobre prakse upravljanja baštinom – saznajte u Povijesnom podcastu.Toliko kurija, dvoraca i palača, prekrasnih vingrada i polja, starih zanata i praksi ili pak vrhunskih domaćih proizvoda, a sve to leži gotovo skriveno pa i neiskorišteno u raznim zakutcima Lijepe naše. Otkrivanjem, interpretacijom i promocijom takvih zakutaka bavi se Luka Jakopčić, povjesničar i komparatist po struci, ali i osnivač i već 8 godina direktor tvrtke Recider u kojoj pruža savjetodavne i kreativne usluge u području turizma i ruralnog razvoja. I dok za Recider možda niste čuli, vjerojatno ste naletjeli na ime Culsperience Croatia, platformu koja pruža usluge osmišljavanja inovativnih turističkih proizvoda od faze interpretacije, poslovnog planiranja do promocije i prodaje finalnog sadržaja. Kako to u praksi izgleda i što o upravljanju baštinom u Hrvatskoj, ali i susjednim zemljama misli Luka Jakopčić, poslušajte u današnjem podcastu.

U idućem podcastu poslušajte kako su dvije svestrane ranonovovjekovne plemkinje i redovnice entuzijastično prevodile knjige s francuskog na njemački jezik te time sudjelovale u prenošenju djela protestantskih propovjednika.

O Mariji Eleonori i Ani Katarini govorit će povjesničarka Veronika Čapska znanstvena suradnica s Instituta za filozofiju i izvanredna profesorica s Fakulteta humanističkih znanosti Karlovog sveučilišta u Pragu.