Ususret državnom prazniku – Danu državnosti – objavljujemo interaktivnu društvenu mrežu heroja Domovinskog rata, rezultat projekta učenika osmih razreda osnovne škole.

DRUŠTVENA MREŽA HEROJA DOMOVINSKOG RATA

Živimo u vrijeme kada se velik dio komunikacije, a nažalost često i informiranja, osobito kod djece i mladih, odvija putem društvenih mreža. Unatoč svim negativnim stranama koje to nosi sa sobom, dobar učitelj mora biti kreativan i ‘okrenuti vodu na svoj mlin’, te iskoristiti nove tehnologije kako bi motivirao učenike na učenje.

Prema općeprihvaćenoj Bloomovoj taksonomiji ciljevi učenja protežu se od elementarnog zapamćivanja da bi se preko razumijevanja, primjene, analize i evaluacije uzdigli do kreiranja. Da bi dostigli vrlo zahtjevnu razinu kreiranja ili samostalnog stvaranja učenici moraju biti sposobni povezati elemente nastavnog gradiva te ih misaono reorganizirati. Jasno je da to zahtjeva jako mnogo truda i zalaganja na što je učenike, često preopterećene raznim školskim zadatcima i izvanškolskim aktivnostima, teško motivirati.

Jedan od načina je približiti školski zadatak onome što im je zabavno u slobodno vrijeme, a to su društvene mreže. Pritom učitelj treba biti vrlo oprezan te svakako voditi računa o zakonskim propisima, koji su trenutno sadržani o Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka (GDPR), prema kojoj djeca u dobi do 13, odnosno do 16 godina, ovisno o nacionalnim regulativama zemlje, pristup društvenim mrežama ne mogu ostvariti bez pristanka roditelja.

Jedan od načina je traženje pismenog pristanka roditelja, međutim dostupni su nam i digitalni alati koji omogućavaju korištenje svojevrsnih ‘lažnih’ društvenih mreža. Jedna od takvih je Fakebook – lažna društvena mreža za prave povijesne ličnosti. Alat je besplatan za korištenje i korisnicima ‘pravih’ društvenih mreža relativno intuitivan i jednostavan za savladati. Osim toga učenicima je zabavan te često nisu niti svjesni učenja koje je produkt stvaranja takvog profila.