Zanima li vas što se moglo pročitati u ženskom časopisu iz 1930ih, tada zavirite u Zagorkin Ženski list koji je donosio vijesti iz svijeta mode, zabave i kućanstva, dijelio korisne savjete, ali i educirao tadašnje žene o aktualnim društvenim i kulturnim događanjima.


Ženski časopisi nakon Prvog svjetskog rata objavljivali su članke koji su ženama nudili korisne i praktične savjete vezane uz kućanstvo, modu, svakodnevne obveze te širenje znanja i obrazovanja. Osim članaka, objavljivali su ankete, romane, reklame, šale, savjete i vijesti iz svijeta.

Time se željelo formirati ženu kao kućanicu, majku, učenicu, zaposlenu osobu, ali i ženu koja ima potrebe za uljepšavanjem, čitanjem, educiranjem. Na taj način su uključivali ženu u društvo u trenutku kada ona još nije imala pravnu jednakost u zakonskom smislu.

Ženski list i Marija Jurić Zagorka

U razdoblju od 1925. do 1938. godine izlazio je hrvatski časopis Ženski list, mjesečni časopis za žene. Glavna urednica i autorica većine tekstova bila je književnica i novinarka Marija Jurić Zagorka, a časopis je imao 28 stranica i cijena mu je bila 15 dinara (od 1934. do 1938. godine 18 dinara). Časopis je, kao što mu i ime nosi, bio namijenjen ženama, a sadržavao je članke o modi, zabavi i kućanstvu. U nastavku članka obrađeni su brojevi koji su izlazili u razdoblju od 1932. do 1938. godine kada je časopis promijenio ime u Novi ženski list i ubrzo nakon toga u Hrvatski ženski list.

Kraljica mode

Naslovnica časopisa i prvih dvadesetak (od 1934. od dvadesete do četrdesete stranice) stranica bili su posvećeni modi. Iz rubrike Kraljica mode žene su mogle saznati što je moderno, što se nosi i što je hit sezone. Modne kombinacije predlagale su se s obzirom na godišnje doba, prigode, svečanosti i razne druge svakodnevne aktivnosti.

Ženski list, travanj 1934., izvor: dnc.nsk.hr

Uz fotografije modela koje nose odjeću nalazio se popratni tekst koji je opisivao materijale, krojeve, uzorke i boje od kojih je odjeća napravljena.

Ženski list, veljača 1933. godine

Osim odjeće predlagali su se i modni dodaci kojima bi se upotpunila odjevna kombinacija.

Ženski list, svibanj 1933.

Ponekad su se u ovoj rubrici nalazili prijedlozi za modne kombinacije djece, za samostalno šivanje odjeće, ručni rad i veziva te muška moda.

Rubrika Kraljica mode nastojala je donošenjem vijesti iz svijeta mode informirati žene o aktualnim modnim novitetima, dočarati im mogućnosti „igranja“ s modom, ali i krojne arke kojima su žene mogle same izraditi vlastite modne komade u udobnosti svoga doma.

Romani u nastavcima, novele i humoreske

Časopis je objavljivao novele, humoreske ili romane u nastavnicima koji su najčešće bili ljubavne, kriminalističke ili humoristične tematike. Pisalo se o muškom preljubu, rastavama, obiteljskim odnosima između svekrve i snahe, zeta i punice, sklapanju braka te prednostima samačkoga života. Autorica većine ovih tekstova bila je Marija Jurić Zagorka, s prepoznatljivim stilom pisanja. Ova rubrika časopisa bila je namijenjena zabavi čitateljica, ali i poticanju na čitanje.

Ženski list, siječanj 1938.

Ženski portreti, Ženski pokret i Iz naših društava

Ove tri rubrike bile su edukativnog karaktera. U Ženskim portretima prikazivale su se biografije poznatih sunarodnjakinja i svjetskih žena koje su obilježile prošlost ili tadašnjicu. Osim biografskih podataka moglo se pročitati o njihovom radu, zaslugama i djelima koje su ostavile. Tako su opisane brojne umjetnice, književnice, humanitarke i javne djelatnice, poput Ivane Brlić Mažuranić, Milke Trnine, Ženke Frangeš, Vere Hržić, Stanke Šverljuge, Naste Rojc, Ljerke Šram i mnogih drugih.

Ženski list, veljača 1934.

Osim poznatih sunarodnjakinja pisalo se i o svjetski priznatim ženama. Poput Marie Curie, Isidore Duncan, Cosime Wagner, Edith Wharton i drugim umjetnicama, humanitarkama i javnim djelatnicama.

Ženski list, travanj 1933.

Makar nismo feministički list…

Ženski pokret donosio je informacije iz zemlje i svijeta o ženskom radu, borbi i razvoju ženskih građanskih prava, o feminističkim i dobrovoljnim ženskim udruženjima, o ženskom radu i položaju te o postignućima pojedinih žena u politici, znanosti, umjetnosti, književnosti, glazbi i drugim poljima djelatnosti. Zagorka je pri tome naglasila:

Makar nismo feministički list, donosimo po dužnosti sve zanimive pokrete žena po svijetu u kratkim prikazima. (…) Pravni položaj žene u našoj Državi – veli peticija – ne odgovara ni društvenim ni političkim potrebama moderne države. Žena ni kao supruga, ni kao majka, ni kao gradjanka nije ravnopravna muškarcu.

Ženski list, 1927.

Ženski list, veljača 1938.

Rubrika Iz naših društava izvještavala je o radu dobrotvornih društava i njihovim ciljevima. Pozivalo se na sudjelovanje, pisalo o njihovim dostignućima i obljetnicama rada.

Ovim rubrikama poticala se pismenost i obrazovanje žena, informiralo ih se o svjetskim događajima, posebice o borbi žena za građanska prava i prava glasa, čime se nastojalo potaknuti na promišljanje o njihovom položaju i pravima.

Historija čovječanstva, Zanimljivosti iz svijeta, Kazalište i Zdravstvo

U duhu obrazovanja i širenja pismenosti nastajale su i rubrike Historija čovječanstva  i Zanimljivosti iz svijeta. U rubrici Historija čovječanstva moglo se čitati, primjerice, o egipatskoj povijesti ili antičkoj povijesti. Zanimljivosti iz svijeta donosile su novitete iz područja znanosti, tehnologije i raznih drugih grana.

Ženski list, travanj 1935.

Rubrika Kazalište izvještavala je o aktualnim kazališnim predstavama, postavama, glumcima i kazalištima diljem Hrvatske, dok je rubrika Zdravstvo donosila informacije o ljudskom tijelu, bolestima i zaštiti zdravlja.

Kućanstvo

U rubrikams Kućanstvo, Kuharica i (dio) Dobri savjeti žene su mogle otkriti razne savjete o održavanju, uređenju i ljepoti doma te kuhanju.

Ženski list, travanj 1938.
Ženski list. srpanj 1938.

Valja spomenuti i ostale rubrike. Primjerice rubrika Odgoj djece u kojima su se nalazili savjeti o odgoju, prehrani, odijevanju, školovanju i drugim temama vezanim za djecu. Rubrika Kozmetika donosila je novitete iz svijeta njege kose, tijela, lica, šminkanja i sličnih tema. U dijelu Šale moglo se nasmijati i zabaviti.

Ženski list, svibanj 1935.

Reklame

Kroz čitav časopis nalaze se reklame najčešće kućnih pomagala, preparata za čišćenje kućanstva koji ženama olakšavaju održavanje doma ili preparata za uljepšavanje koji žene trebaju učiniti ljepšom i samopouzdanijom.

Ženski list, srpanj 1937.

Još ste mogli pročitati i…

Iako namijenjen za zabavu, kućanstvo i modu, Ženski list nastojao je popratiti i druge aktualne novosti iz zemlje i svijeta. Primjerice kada je ubijen kralj Alekasandar, u listopadu 1934. godine, broj u studenom donosi dio posvećen kraljevom životu.

Ženski list, studeni 1934.

Godine 1937. nekoliko stranica bilo je posvećeno i Ivani Brlić Mažuranić, prvoj ženi koja je postala član JAZU.

Ženski list, lipanj 1937.

Izvještavali su o aktualnim socijalnim problemima.

Ženski list, veljača 1937.

U dijelu koji se zvao Anketa Ženskog lista postavljala su se pitanja čitateljicama čiji su se odgovori objavljivali u sljedećem broju. Najčešće su to bila pitanja koja su iskazivala razmišljanja žena o ženskim pravima, ženskoj ravnopravnosti i iskustvima. Primjerice, želite li pravo glasa za Skupštinu?

Promjena imena nakon 1938. godine

Od svibnja 1938. do ožujka 1939. godine časopis mijenja ime u Novi ženski list. Urednica je ostala Marija Jurić Zagorka, časopis je i dalje izlazio mjesečno, a stajao je 13 dinara. Sadržaj se nastavlja na Ženski list, ističe se moda, ljepota i kućanstvo. Osim toga donosi informacije iz kulturnog života Hrvatske (glazba, umjetnost, kazalište).

U travnju 1939. godine počinje izlaziti Hrvatski ženski list koji je zamijenio Novi ženski list. On je također bio mjesečnik na 45 stranica, a urednica je do 1943. godine bila Sida Košutić. Nakon nje urednica je bila Mara Schwel, a zadnji broj časopisa tiskan je u prosincu 1944. godine. Tematski pisalo se o plesu, kulturi, štednji, domaćinstvu, poznatim osobama, glazbi i modi. Objavljivale su se pjesme i novele, a izvještavalo se o gostovanjima kazališta, održavanju koncerata i drugim kulturnim sadržajima.

Preporuka za čitanje:

Andreja Zubac, “Kultura javne riječi ženskih časopisa od 1840. do 1970. godine”, Knjižničarstvo: glasnik Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema, Vol. 20. No. 2, 2016.

Ženski list, NSK, Portal starih hrvatskih novina