Korištenje života kao materijala za izradu umjetničkog djela, destabilizacija granica između prirodnog (društvenog) i umjetnog, sinkretizam umjetnosti, znanosti i tehnologije i tretiranje života kao umjetničke pojave samo su neke od karakteristika suvremene biopolitičke umjetnosti o kojima na svom predavanju govori Maja Stanković, izvanredna profesorica na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Izvodeći predavanje, Stanković objašnjava i pojam “umrežena slika” povlačeći analogije i postavljajući posve jednostavna pitanja kao što je sljedeće:

Da li je isto kada umjetnik svoj rad izloži na izložbi pod nazivom “Mladi desničari” ili izložbi naziva “Dekonstrukcija”?

Profesorica Maja Stanković diplomirala je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na kojem je i 2013. doktorirala s temom “Kontekst u savremenoj srpskoj umetnosti na kraju XX i početku XXI veka”. Bavi se suvremenom umjetnošću, teorijom i kritikom.

Indikativno je njeno objašnjenje jednog od primjera iz recentne umjetnosti: “Jedino u tom slučaju, njegov rad, njegova zlatna šolja jeste umetnički rad. Ukoliko je posmatramo kao predmet, to je wc-šolja. Pa, čak i ako je od 18-karatnog zlata. Eto, to bi bilo sve.” O čemu se radi, pogledajte u njezinom sjajnom predavanju pod naslovom “Biopolitička umetnost: uvođenje umrežene slike” koje je FMK Beograd objavio na Youtube-u 13. rujna 2018. godine.