Možda ste primijetili da Povcast već neko vrijeme ima novu adresu. Naime, od 2023.  godine u njegovoj adresi nalazi se malecki dodatak “ffzg.unizg” pa tako puna adresa glasi www.povcast.ffzg.unizg.hr.


Razlog ove promjene vrlo je pragmatičan – Povcast je od ove godine u domeni Filozofskog fakulteta te je time i pravno postao platforma za objavljivanje digitalnog sadržaja namijenjena nastavnicima i studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uključujući, naravno, i čitavu humanističku zajednicu diljem Hrvatske.

Što to u praksi znači? 

Ako ste kao nastavnik željeli svojim studentima ponuditi i praksu u objavljivanju digitalnog sadržaja iz područja humanistike, ali niste imali gdje to ostvariti, Povcast postaje adresa na koju se možete obratiti. Budući da je portal u vlasništvu Filozofskog fakulteta, posve legitimno možete praksu objavljivanja digitalnog sadržaja (tekstualnog, vizualnog, audio) iz područja humanistike uvrstiti u silabe svojih kolegija. Portal je pritom otvoren i za posve nove ideje koje možemo širiti putem već ustaljenih načina i kanala. Ako ste pak kao student, svojevoljno i hvalevrijedno zainteresirani za stjecanje prakse u objavljivanju digitalnog sadržaja iz područja humanistike, možete se samostalno kao i do sada, javiti na adresu portala info@povcast.hr. 

I dok sada pravno možemo oformiti suradnju s nastavnicima i studentima FFZG-a i proširiti horizonte djelovanja s novim ljudima i idejama, nostalgično se prisjećamo zašto smo uopće krenuli s javnim angažmanom u području humanistike. Portal je 2018. godine idealistički osnovan s ciljem širenja i reprezentacije novih saznanja iz područja humanistike te okupljanja humanista iz svih disciplina i djelatnosti. Mic po mic portalu se pridružio veći broj autora, novih urednika, dospjeli smo do lijepog broja stalnih i novih čitatelja, a nešto smo od početnih idealističkih ciljeva i ostvarili.

© Povcast 2018-2023 (T. Kušter i MidjourneyAI)

Idealizam naših autora ne škodi nikada pa ni nakon 5 godina, posebno ako iza njega stoji zavidan praktični rad. Stoga i danas možemo reći kako bismo smisao i cilj ne samo humanistike već i javnog angažmana u humanistici mogli sažeti u par riječi: humanistikom razumijemo danas i stvaramo sutra.

Ili, da budemo jasniji, bez humanistike niti razumijemo danas niti možemo stvarati za sutra.

Želite li i vi realizirati ideje koje pomažu razumjeti danas i stvarati sutra, ne zaboravite se javiti na adresu portala info@povcast.hr.