[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=HaXon-Y5AWU[/embedyt]


Viktorijanska farma
(izv. Victorian Farm) britanska je dokumentarna serija premijerno prikazana na drugom programu BBC-a 2009. godine. U šest epizoda, podijeljenih po poljoprivrednim sezonama, za njezinog je trajanja gledateljima prezentiran cjelogodišnji život na britanskoj farmi u razdoblju vladavine kraljice Viktorije (1837. – 1901.), kao vremenu u kojem je došlo do međuprožimanja starih seoskih tradicija, naslijeđenih iz davnih dana, s inovacijama novoga industrijskog razdoblja.

Smješteni na posjedu Acton Scott u Shropshireu, na granici s Walesom, čiji je vlasnik strastveni sakupljač starina, protagonisti serije su povjesničarka Ruth Goodman i eksperimentalni arheolozi Alex Langlands i Peter Ginn. Uz pomoć stručnjaka i lokalnog stanovništva još uvijek upoznatog s nekadašnjim tradicionalnim načinom seoskog rada, osim ratarskih poslova i brige za domaće životinje, njih troje prezentiraju i svakodnevicu te niz običaja i pučkih vjerovanja promatranog razdoblja.

S obzirom na njegovu dostupnost na YouTube platformi (kanal Absolute History), povodom predstojećih božićnih blagdana pozivamo Vas da pogledate na koji je način tijekom viktorijanskog razdoblja u ruralnim krajevima slavljen Božić.

Osim Viktorijanske farme, zainteresiranim čitateljima svakako preporučujemo i ostale dokumentarne serije spomenutog trojca: Tudor Monastery Farm (razdoblje vladavine Henrika VII.), Tales from the Green Valley (razdoblje vladavine dinastije Stuart), Edwardian Farm (razdoblje vladavine kralja Edwarda VII.) i Wartime Farm (razdoblje Drugoga svjetskog rata).