Prije nekoliko dana objavljen je kvalitetni 3D model i video renderiranje antičke Narone autora Stipana Ujdura (3D model), Martina van der Meijdea (video renderiranje) i Ivana Popića (suradnik za 3D modeliranje i računalne programe) čija je izrada trajala 18 mjeseci.

Pogledajte kako je mogla izgledati antička Narona, od ulaza u grad, trga, kazališta, termi, luke, hrama, palača, akvedukta pa sve do dućana, kuhinja i taverni…

Pri izradi ovoga 3D modela korištena je stručna literatura iz Austrijskog arhiva za istraživanje Narone, istraživača, Karl Patsch, ” ZUR GESCHICHTE UND TOPOGRAPHIE VON NARONA” iz 1907. ( Povijest i topografija Narone). Korišteno je i deset knjiga o antičkoj arhitekturi od Vitruvija, prvog rimskog arhitekta, koji je stručno napisao kao se organizira i gradi. Autentičnosti 3D modela mnogo su doprinijele skice, ilustracije i snimci rekonstrukcija antičke rimske arhitekture, korišteno je mnogo izvora na internetu, pretežno za mediteranske geo lokalitete. Dio foruma i hrama su autentični pronađenim antičkim ostacima, ostali dio 3D modela je pretpostavka kako je mogao izgledati u antici, za ovo su korištene Vtruvijeve knjige o antičkoj arhitekturi. Sve 3D modele je moguće mijenjati – dorađivati ovisno o novim otkrićima na geo lokalitetu Narone u Vidu.