“Onaj tko nema zašto umrijeti, nema ni zašto živjeti. Onaj tko u svijetu nema nešto puno važnije od svog trenutka, u tom svijetu nije našao prave vrijednosti, one su u tom svijetu za njega ostale zauvijek zatvorene. Smrt za vrijednosti nije ništa drugo nego njihovo konačno, definitivno potvrđivanje i otvaranje prema svima nama.”

– Vlado Gotovac (Pravo oružja i duha)

Protegnuvši se od kraja kolovoza do polovine studenoga 1991. godine, Bitka za Vukovar presudno je obilježila prvu godinu Domovinskog rata. Pored strateške važnosti višemjesečnog zadržavanja neprijatelja uz hrvatsku granicu na Dunavu, odnosno onemogućavanja njegovog spajanja sa snagama u Zapadnoj Slavoniji i planiranog prodora prema Zagrebu, snimke razrušenog grada – uz snimke granatiranja UNESCO-m zaštićene povijesne jezgre Dubrovnika – doprinijele su senzibiliziranju svjetske javnosti za tragična zbivanja u Hrvatskoj i postupnom jačanju međunarodne podrške novoproglašenoj neovisnosti zemlje. Konačno, stradanja do kojih je došlo tijekom samih borbi, a posebice nakon pada grada 18. studenoga duboko su se urezala u hrvatsku nacionalnu svijest, ostavši stoga jednim od najvažnijih simbola čitavog rata.

Smatrajući tu temu nedovoljno filmski obrađenom, u razdoblju od 2005. do 2007. godine filmski i televizijski redatelj Eduard Galić, u suradnji s jednim od zapovjednika obrane grada, Markom Babićem, pristupio je snimanju serijala “Heroji Vukovara”. Temeljen na intervjuima s čak 500 nekadašnjih vukovarskih boraca, a sastavljen od tri niza od deset epizoda – naslovljenih “Groblje tenkova”, “Sajmište” i “Grad” – Galićev se serijal ističe kombinacijom arhivskih snimki i suvremenijih svjedočanstava preživjelih veterana bitke, za potrebe snimanja odvedenih na sama mjesta nekadašnjih borbi, ostajući time do danas nenadmašenim filmskim prilogom o jednom od najvažnijih događaja moderne nacionalne povijesti.

S obzirom na sutrašnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, preporučujemo Vam gledanje izabranih epizoda spomenutog serijala: