Muzej čokolade u Zagrebu odličan je primjer prezentiranja zanimljive priče na inovativan i interaktivan način. Umjesto klasične ulaznice posjetitelja čeka “kutijica” u kojoj se nalaze različiti okusi čokolade koji prate postavu muzeja.

Sedam soba, sedam priča, devet okusa

Svaka od sedam soba muzeja ujedno je zamišljena i kao “točka degustacije” pojedinih okusa. Cijela priča započinje s Južnom Amerikom i prezentacijom načina konzumiranja čokolade kod Azteka i Maja. Uz čitanje o zanimljivim okusima originalne južnoameričke čokolade (koja se konzumirala kao napitak sa začinima kao što su čili ili vanilija) posjetitelj iz kutijice/ulaznice može isprobati sirovo zrno kakaa te okusiti izvorni okus čokolade prije njenog zaslađivanja i obrade.

Priča se dalje nastavlja u ranome novom vijeku s kontaktima naroda Srednje i Južne Amerike sa španjolskim konkvistadorima, preko dolaska čokolade u Europu, pa sve do njenog “komercijalnog” uspjeha koji je započeo u Španjolskoj odakle se ispijanje čokolade proširilo u Francusku, Italiju i Englesku.

“Mustache cup” šalica

Postava posjetitelju otkriva mnoge zanimljivosti iz povijesti čokolade koji nisu vezani isključivo za njenu proizvodnju već i konzumiranje, tj. inovacije u načinu konzumacije. Tako se, primjerice, 1860. godine javlja moustache cup koja je muškarcima omogućavala da uživaju u ispijanju raznih toplih napitaka, a tako i onih čokoladnih, bez da “omaste” svoj brk.

Zadnje tri sobe prezentiraju najrecentniju i stoga većini posjetitelja i najpoznatiju povijest čokolade, no svejedno pružaju mnoštvo nepoznatih podataka iz povijesti danas poznatih brendova kao što su Ferrero, Nestlé ili Nutella, ali i domaćih kao što su Kraš ili Mikado.

Osim prilike za okusiti čokoladu muzej ima i više interaktivnih točaka na kojima se razni sastojci mogu pomirisati ili opipati, te se posjetitelji mogu okušati u mljevenju zrna kakaa na originalan način južnoameričkih naroda ili pak u izradi “čokoladne pjene” na novovjekovni europski način. Svakako preporučamo posjet muzeju svima koji uživaju u okusu čokolade i dobroj priči!